Şantaj Mağdurları
Şantaj mağdurlarının dolandırılması, mağdurları mümkün olmayan hayali yardım vaatleriyle kandırılarak paralarının alınması şeklinde işlenmektedir. Bu dolandırıcılık türü özellikle son birkaç yılda artan bir durum haline gelmiştir. Güya siber güvenlik uzmanı veya bilişim uzmanı olduğunu iddia eden bu tür siteler, avukat sıfatı taşımayan, hatta doğru düzgün bir eğitimi olmayan, lise mezunu kişilerce işletilmektedir. Oysa şantaj suçu ve özellikleri itibariyle hassa bir suç türü olup bu alanda şantaj suçu avukatı olarak tecrübeli uzmanlardan hukuki destek alınmasını gerektiren bir suç tipidir. Ancak son yıllarda türeyen bazı dolandırıcılar şantaj mağdurlarının mağduriyetini suistimal edip paralarını almak ve bu konuda hiçbir şey yapmadıkları gibi mağdurların görüntülerinin yayınlanmasına neden olmaktadırlar.
Şantaj Mağdurlarının Hedef Olma Sebebi
Peki bu dolandırıcılar neden şantaj mağdurlarını özellikle hedef seçmektedir? Bunun üç temel sebebi bulunmaktadır. Birincisi şantaj mağdurları ani ve yoğun bir görüntü paylaşma tehdidi altında olduğundan destek alacak bir uzman ararken fazla araştırma ve soruşturma imkanı olmadan bu sitelerin reklamına ve vaatlerine inanmaktadırlar. Ayrıca bu dolandırıcı internet siteleri Google’a reklam verip şantaj kelimesi ile arama yapıldığında Google aramalarında en üstte çıkmakta ve mağdurlar bunun reklam olduğunu dahi anlamadan bu sitelere tıklayarak tuzağa düşmektedirler. İkinci sebep ise şudur: vaat edilen hizmetin verilmediğinin ispatlanmasının zor olmasıdır. Dolandırıcılar güya görüntü silme hizmeti vermekte ama görüntü yayınlanınca da “sunucu arıza yapmış“, “teknik bir aksaklık olmuş” gibi sözlerle bahane bulmaktadırlar. Son olarak üçüncü sebep ise şantaj mağdurları kendilerini utanılacak bir durumda hissettikleri için bu dolandırıcı siteler tarafından dolandırılsalar dahi haklarını aramaya çekinmektedirler. İşte bu sebeplerden dolayı zaten şantaj mağduru olmuş bir birey bir de dolandırıcıların kurbanı olmaktadır.
Dolandırıcılık Yapan Siteler
İsminde siber, acil, cyber, ajans gibi kelimeler geçen bu dolandırıcılık siteleri güya mağdurlara destek verdiğini iddia ederek akıl almaz ve imkansız vaatlerde bulunarak mağdurların paralarını almaktadır. Aşağıda bu vaatlerin neler olduğuna ve bu vaatlerin neden imkansız olduğuna değindik. Şantaj mağdurlarını dolandıran bu kötü niyetli kişiler bu olmayacak vaatlerde şantaj mağdurlarına bir darbe de kendileri vurmaktadır. Bu dolandırıcıların mağdurlara tek zararları paralarını yok yere alıp dolandırmak değil ayrıca hiçbir destek veremedikleri için şantaj mağdurun görüntüsünün yayınlanmasına da engel olamamakta ve görüntü yayınlandığında buna yönelik çıkartma işlemi de yapamamaktadırlar. Bu nedenle dolaylı şekilde mağdurların şantaj görüntülerinin paylaşılmasına ve yayınlanmasına neden olarak mağdurlara bir kez daha zarar vermektedirler.
Peki bu dolandırıcı sitelerin varlığından ve kullandıkları bu yöntemlerden biz nasıl haberdar olduk? Bu içinde siber, cyber, ajans gibi kelimeler geçen sitelerde dolandırılan ve üstüne görüntüsü yayınlanan mağdurlardan çok sayıda müvekkilimiz oldu. Onların anlatımlarını baz alarak bu dolandırıcıları ve kullandıkları yöntemleri açıklayarak benzer dolandırıcılık mağdurlarının oluşmasını engellemek adına bu yazıyı kaleme almaya karar verdik.
Cyber Ajans ve Hasan Emre Ateş
Bu dolandırıcıların başında “Hasan Emre Ateş” şeklinde sahte bir isim kullanan Batmanlı bir şahıs gelmektedir. Bu dolandırıcının kullandığı “Hasan Emre Ateş” adı tamamen sahte bir addır. Zaten Ateş Bilişim isimli şirketin yetkilisi resmi kayıtlarda Veysel Cengiz görünmekte olup Hasan Emre adında birisi yoktur. İkincisi bu şahıs ayrıca eğitimsizdir. Üniversite mezunu olmadığı gibi lise mezunu olduğu da şüphelidir. Bu şahıs tarafından işletilen cyberajans adlı sitede şantaj mağdurları dolandırılmaktadır.
Bu dolandırıcı, mağdurları tuzağına düşürmek için iki yöntem kullanmaktadır. Birincisi Business Channel gibi para karşılığı isteyen herkesle program yapan yerlere 5-10 bin TL gibi rakamalar ödeyip çekim yaptırmakta ardından bunları Youtube’a yükleyip sanki muteber biriymiş veya uzmanmış da yayına çıkıyormuş gibi izlenim yaratmaktadır. Cyber Ajans ve Ateş Bilişim ismini kullanan dolandırıcıların ikinci taktiği ise şantaj mağdurlarının destek aramak için paylaşım yaptıkları forum sitelerini girip sahte hesaplarla kendilerini övmeleridir. “Cyberjans beni kurtardı“, “Hasan Emre Ateş bu işin uzmanı” gibi sahte yorumlarla mağdurları yönlendirmektedirler. Ayırca Google sayfalarında sahte olumlu yorumlar girerek de inandırıcı bir profil çizmeye çalışmaktadırlar.
Forum Sitelerindeki Sahte Tavsiye Mesajları
Bu dolandırıcıların sahte hesaplar açıp sanki şantaj mağduruymuş da buralardan hizmet alıp şantajdan kurtulmuş gibi sahte tavsiye mesajları atıp kendilerini övmektedir. Şantaj mağdurlarının bilgi almak için ziyaret ettikleri bu forum siteleri bu tür dolandırıcıların olta attığı yerlerin başında gelmektedir. Üç ayrı forum sitesindeki bu sahte yorumlardan üçünü örnek olması açısından aşağıda paylaşıyoruz.
Atroks ve Sibertespit
Şantaj mağdurlarını dolandıran bir başka dolandırıcı site grubu ise atroks.com ile sibertespit.com siteleridir. Bu sitelerin hizmet sözleşmesi incelendiğinde “Atroks Internet ve Bilisim Hizmetleri” ünvanı kullanılmakta ancak ticaret sicilleri sorgulandığında ünvanında “atroks” kelimesi geçen hiçbir şirket bulunmamaktadır. Dolayısıyla şirket ismi sahte ve şirket de naylon durumdadır. Ayrıca Google Haritalar’da işletmenin adresi İstanbul olarak görünürken sitedeki iletişim adresi Denizli olarak görünmektedir. Bu iki dolandırıcı sitenin işletmecisi ise alan adı kayıtlarına göre Kemal Ünlü isimli web tasarımcısıdır.
Siberacil ve Isiber Siteleri
Purple İnternet Teknolojileri Ltd. Şti. ünvanıyla ve Yunus Şahin isimli şahıs tarafından işletilen isiber.com ve siberacil.com siteleri de şantaj mağdurlarını dolandıran İzmir merkezli sitelerdir. Bu iki site de aynı kişi tarafından işletilmekte olup güya siber zorbalık ve şantaj mağdurlarına destek verildiği iddia edilerek mağdurlar kandırılmakta ve paraları alındığı halde herhangi bir hizmet verilmektedir. Nitekim aşağıda bu kişilerin neden mağdurlara yardımcı olamayacağını detaylı şekilde açıkladık.
Mağdurlara Yönelik Asılsız Vaatler
Dolandırıcılar akılla ve mantıkla bağdaşmayan hayali vaatlerle şantaj mağdurlarını tuzağa düşürüp dolandırmaktadır. Mağdurlar ise çıplak görüntülerin yayınlanması tehdidiyle baskı altına alındığı düşünecek pek zamanları olmadıkları için maalesef bu vaatlere bazen inanmaktadırlar. Mağdur anlatımlarından yola çıkarak dolandırıcıların en sık kullandığı vaatleri şöyle sıralayabiliriz:
Şantajcıya Şantaj Yapma
Business Channel isimli parayla program yapan ve para ödeyen herkesi programa çıkartıp röportaj yapan bir kanala çıkan bu dolandırıcıların en ünlüsü “biz de şantaj yapan kadınların telefonuna bilgisayarına girip onların görüntüsünü alarak onlara şantaj yapıyoruz” demektedir. Şahıs, IP adresini bilmediği ve herhangi bir yazılım yüklemediği bir cihaza nasıl girdiğini açıklayamıyor tabii ki. Nitekim IP adresi bilinmeyen ve herhangi bir ek yazılım yüklenmemiş olan karşı cihaza böyle bir giriş yapılması imkansızdır. Ayrıca şahsı “biz de şantaj yapıyoruz” diyerek övündüğünü sanmaktadır ama aslında söylenen bu yalan suç işlediğinin itirafı niteliğindedir ama bunun farkında değildir.
Şantaj Görüntülerini Silme
Bu dolandırıcıların mağdurlara en sık söyledikleri yalan ise şantaj görüntülerini karşı cihaza girip sildikleri iddiasıdır. Böyle bir iddia tümüyle yalan ve asılsızdır. Yukarıda açıklandığı gibi bir telefona giriş yapılabilmesi için hedef telefona uzaktan bağlantı yazılımı yüklenmesi gerekir. Ancak bunun için IP adresinin bilinmesi, ikincisi de mobil işletim sisteminin güvenlik duvarını aşacak özel bir yazılım yüklenmesi gerekir ki bu da ancak istihabarat kurumlarının elinde olan bir teknolojidir. Bize başvuran bazı mağdurlar ise cyber ajans isimli dolandırıcılık sitesiyle irtibata geçtiği halde güven duymadığı için onlara para ödemediğini belirtmiştir. Bunun nedenini sorduğumuzda ise özellikle eğitimli ve bilinçli kişilerin bu dolandırıcıların neden tuzağına düşmediğini gösteren yanıtlar aldık.
Hekim olan bir müvekkilimiz Hasan Emre Ateş sahte adını kullanan kişiye “telefona ve bilgisayara girip görüntüleri sildiğinizi söylüyorsunuz ama ya bu görütüler USB belleğe kaydedilmişse o zaman ne yapıyorsunuz” sorusuna bir süre düşünüp ardından “yapay zekayla siliyoruz” gibi komik bir cevap aldığını o yüzden güvenmediğini söylemiştir. bizden önce bu dolandırıcılardan bir başkasına başvuran bir müvekkilimiz ise dolandırıcıya “madem telefona girip görüntü silecek teknolojisiniz var bunu benim telefonda gösterebilirsiniz, benim telefona bağlanıp bir fotoğraf veya video silebilir misiniz” diye sorduğunu dolandırıcının ise “biz müşterilerin telefonuna asla girmiyoruz” diyerek kaçamak cevap verdiğini aktarmıştır.
Şantaj Videolarını Engelleme
Whatsapp engelleme iddiası dolandırıcıların en sık başvurduğu yalandır. Whatsapp’ten bir kişinin mesaj atarak görüntü paylaşmasını önceden durduracak veya engelleyecek hiçbir yol ve yöntem yoktur. Ancak biz avukatlar şantajcının Whatsapp hesabını hukuki yoldan kapattırarak ve buna ek olarak bazı ekstra hukuki işlemlerle görüntü paylaşılmasını durduruyoruz. Tabii ki bu işlemleri vekaletnameye binaen yapıyoruz. Vekalet olmadan yani mağduru temsil edecek yetkimiz olduğunu gösteren resmi bir belge olmadan bu işlemi yapmamız zaten mümkün değildir.
Whatsapp Engelleme Yalanı
Atroks ve isminde siber geçen diğer dolandırıcılık sitelerindeki klasik yalan vaatlerden biri ise Whatsapp ile görüntü paylaşmayı engelledikleri yalanıdır. Güya mağdurun görüntüsünün Whatsapp ile başkalarına gönderilmesini engellediklerini iddia etseler de bununu nasıl yaptıklarının detayını açıklayamıyorlar. Bu komik ve saçma iddiayı sitelerine yazmıyorlar sadece telefonda mağdura söylüyorlar. Zira dünya üzerinden bir Whatsapp mesajının önceden engellenmesi diye bir teknoloji yoktur. Hatta böyle bir teknoloji istihbarat kurumlarının elinde dahi yoktur.
Avukat Olmayanlar Mağdurlara Yardımcı Olamaz
Adli mercilerin, polis ve savcılığın, şantaj mağduru olan kişilere verdiği yasal hizmetler çoğu zaman tek başına işe yaramamaktadır. Zira şantajcılar mağdura baskı yapıp saatler hatta bazen dakikalar içinde para istemekte aksi halde görütüleri yayınlayacaklarını söyleyerek tehdit etmektedirler. Dolayısıyla şantajcıların yakalanmasının dışında görüntü paylaşımı riskini ortadan kaldıracak erişim engelleme, içerik çıkartma, hesap kapatma, ihtar gibi hukuki adımlar atılması gerekmektedir. Eğer görüntü yayınlamışsa çok hızlı bir şekilde Youtube video kaldırma ve ayrıca ifşa görüntülerini kaldırma işlemi yapılması gerekir. Bu işlemler ise adli yani hukuki işlem niteliği taşımakta ve Avukatlık Kanunu gereği bu tür hukuki işlemleri başkası adına yalnızca avukatlar takip edebilmektedir. İlgili kanun maddeleri şöyledir:
Avukatlık Kanunu madde 35: “hukuki işlemleri takip etme, bu işlere ait bütün evrakı düzenleme hak ve yetkisi yalnızca baroda kayıtlı avukatlara aittir.”
Avukatlık Kanunu madde 63: “avukatlık olmadıkları halde muvazaalı yoldan avukatlara ait yetkileri kullananlara 3 yıla kadar hapis cezası verilir.”
Bir kişinin başka bir kişi adına para çekmesi için, ev alması için, nüfus kayıt örneği alması için vekalet verilebilir. Ancak bir kişi kendi adına dava açması, ihtarname çekmesi, içerik çıkartması, erişim engelleme başvurusu yapması gibi adli işler için vekaleti yalnızca baroya kayıtlı avukatlara verebilir, başka kimseye vekalet verilemez. Dolayısıyla bu dolandırıcılar birincisi vekalet almadan başkasına ait görüntülerin engellenmesi ve çıkartılması gibi işlemeleri yapamazlar. İkincisi avukat olmadıkları için de zaten bu konuda vekalet alamazlar. Bu bakımdan bu sitelerdeki vaatlerin asılsız ve dolandırma maksatlı olduğu bu açıdan da belli olmaktadır.
Dolandırılan Şantaj Mağdurlarına Ücretsiz Hukuki Destek
Uzun yıllardır şantaj mağdurlarına avukat desteği veren hukuk büromuza son yıllarda bu dolandırıcı sitelere başvurup para kaptıran ve görüntüleri yayınlanan kişiler başvurmaktadır. Zaten bu dolandırıcı siteler mağdurdan para almak dışında hiçbir işlem yapmadıkları için mağdurların görüntüsü yayınlanmakta bu sefer mağdurlar avukat arayışına başlayıp bize ulaşmaktadır. Bu nedenle mağdurları uyarmak adına bu yazıyı paylaşıyoruz. Ayrıca bu dolandırıcı sitelere para kaptıran kişiler hukuk büromuza başvururlarsa hem ödedikleri paraları geri almaları için hem de bu sitelerin sorumlularını dolandırıcılık suçundan mahkemeye çıkartmak için ücretsiz hukuki destek vereceğiz. Zira şantaj mağduranlarını dolandıran kişilerin işledikleri suç bilişim sistemleri vasıtasıyla nitelikli dolandırıcılık teşkil etmekte olup bu suçun cezası da 10 yıla kadar hapistir. Ayrıca bu tür eylemler Avukatlık Kanununa muhalefet suçu da teşkil etmektedir. Avukatlık Kanunu gereği çalıştığımız tüm müvekkillerin tüm bilgileri gizli tutulmaktadır. Bu itibarla şantaj dolandırıcılığı mağdurları kaptırdıkları paraları geri almak için bize hiç çekinmeden başvurabilirler.
Bu dolandırıcılara para kaptıran ancak bize başvurmak yerine kendi başlarına hukuki işlem başlatmayı tercih eden kişiler ise bu şahıslara ödedikleri paraları geri isteyebilirler. Eğer para iadesi yapılmazsa, mağdurlar dolandırıcılarla yaptıkları yazışmaların ekran görüntüsünü ve ödeme yaptıklarını gösterir dekontları delil olarak sunarak bu kişileri dolandırıcılık suçundan savcılığa, polise veya Cimer’e şikayet edebilirler. Dolandırcılık suçu şikayete tabi olmadığı ve zamanaşımı 15 yıl olduğu için 2009 yılı ve sonrası dolandırılan herkes bu dolandırıcıları savcılığa veya polise ihbar edebilir.
İnsanları bu konuda bilgilendirmeniz çok iyi olmuş. İnsanlar o psikolojiyle ne yapacaklarını bilemiyorlar. Şantaj diye arama yapınca genellikle Hasan Emre Ateş Cyber ajans Atroks çıkıyor. Ben de youtube da yorumları okuyunca bir an şüphe ettim. Hiç kötü yorum olmaz mı? diye. Google yorumları da ona keza. Zaten mağdur olmuş insanları tekrardan mağdur etmek. Kimseye güvenilmiyor. Bu yazınız çoğu insana faydalı olacaktır.
Bende şantaj mağduru oldum ve i siber sitesinden yardım istedim onlara şantajı durdurmaları için para ödedim şantajcıların numaralarını engelledim fakat görüntülerim yayıldımı bilmiyorum sizin yazdıklarınızı şimdi okudum ve size bu mesajı gönderdim lütfen bana yardımcı olun
Umarım çok ödememişsinizdir iyi ki bu yazı paylaşılmış yoksa insanları çok gafil avlıyorlar. Geçmiş olsun sizin için de